8.2.09

Forskjell på bildebok og film

Bildebok-estetikk og filmfortellinger

Blir bøkene som lages med denne metoden gode? Ikke hver gang. Husk at profesjonelle forfattere kan jobbe med en bok i årevis. Her får elevene to-tre dager på seg. Men jeg har merket meg det at jo mer virkelighetsnær filmen er, jo bedre blir bøkene. Det tror jeg skyldes at disse bøkene blir en slags «punkt-fortellinger», der sammenheng og spenningsoppbygging er lite prioritert, til fordel for intenst arbeid med hver enkelt side. Slik må det nesten bli når mange elever skal skrive bok sammen.

Virkelighetsnære fortellinger
fungerer best, tror jeg, fordi her peker hver eneste tegning og tekst ut av fortellingene og mot virkeligheten. Zozo-boken over er en slik fortelling. Her aner vi igrunnen ikke hva som har skjedd med Zozo, men hver enkelt side går tett på opplevelsene hans. Den eneste siden som ikke fungerer helt, er den hvor de skal ha eple med salt. Grunnen til det er at man må ha sett filmen for å skjønne hvorfor akkurat det er så viktig. 


Sjangerfortellinger
(herunder animasjonsfortellinger) fungerer ikke så bra fordi sammenhengen i fortellingen er helt sentral her. Overført til bildebok virker tegninger og tekster temmelig intetsigende og emosjonelt grunne. Det er heller ikke så lett for elevene å tro på personene som virkelige mennesker/dyr/figurer. Dermed blir spørsmål som hva de tenker og føler vanskelige å svare på. Jeg tror derfor at arbeid med slike filmer bør knyttes opp til opplæring i dramaturgi — til forståelsen av fortellinger. Skal det bli en god bok av slike filmer, må man sette av god tid til å redigere materialet slik at fortellingen kommer tydelig fram.


Forskjellen
Dette forteller oss kanskje noe om forskjellen på film og bildebøker. Film fascinerer med fortellinger som vi holdes i ånde av. Bildebøker gir oss innblikk i følelser og virkeligheter. Derfor er bildeboka et perfekt medium for samvær mellom voksen og barn. Den gir mer å snakke om og tenke over enn det mange filmer gjør. Den peker utover, mens sjangerfillmene lukker seg om seg selv.


Ingen kommentarer: