8.2.09

Animasjonsutstyret

Animasjonsboks

Vi har latt elevene sitte foran en animasjonsboks, der lys og kamera i taket gjør det enkelt å ta bilde av det som foregår i bunnen av boksen. Animasjons-boksen har stått på et bord, i rett høyde for både sittende og stående filmskapere. En slik animasjonsboks er ikke nødvendig. Det går fint an å belyse scenene med andre lyskilder, og det er ofte like hendig å la kameraet stå på stativ. Men spesielt til cut out-animasjon (såkalt flat eller liggende animasjon) er den hendig. Brukes plastilinafigurer er det gjerne mer praktisk å ha dem stående og da bør kameraet stå på stativ. 


Stop Motion-dataprogram
Vi har brukt dataprogrammet Stop Motion Pro for å administrere bildeopptakelsen. Stop Motion-programmet tar enkeltbilder av det som videokameraet filmer, og gir elevene full kontroll over animasjonsprosessen. De kan se på dataskjermen hvordan scenen ser ut før de tar bilde av det; de kan sammenligne bildet med andre bilder de har tatt, enten de ønsker å ta opp nye bilder av en tidligere scene, eller om de bare skal fortsette filmopptakene men er usikre på hvordan alt stod i forrige bilde; de kan enkelt slette bilder som de ikke vil ha med, for eksempel fordi det er kommet med en finger på bildet; de kan enkelt kopiere bilder, dersom de vil "fryse" bevegelser; de kan enkelt flytte på bilder og endre på rekkefølgen i filmen — og trolig viktigst av alt: De kan til enhver tid spille av opptakene og vurdere om de har vært vellykte eller om noe må forandres.


Programmet er utrolig enkelt å lære for elevene. Som regel holder det å vise dem hvordan ting gjøres en enkelt gang, og så tar de det i bruk på egen hånd. Den eneste hjelpen de trenger, er som regel å huske på det som jeg nevnte over: Å ta seg tid til snakking og til bevegelser, og å understreke ved hjelp av nærbilder. Det er lett å glemme at filmene skal kommunisere med tilskuerne når man sitter for seg selv bøyd over animasjonsarbeidet.

Typer Stop Motion
Stop Motion-programmer finnes for mac-maskiner, windows-pcer og pcer med linux. Vi har brukt pcer med windows og programmet Stop Motion Pro, som koster ca 300 kr per lisens; linux-versjonen er gratis, og det finnes også en (noe komplisert) gratisversjon for windows: AnimatorDV.

Stop Motion Pro lagrer automatisk alle opptak, og det er viktig når elever skal lage film. Det oppstår ofte feil med datamaskiner, og hvis ikke alt hadde blitt lagret automatisk, ville vi kunne opplevd at opptak man har jobbet med en hel dag forsvinner. Det er også lett å flytte opptak mellom maskiner, enten man bruker fellesområder til skolen som mellomstasjon eller minnepinner (gjerne med 1 GB lagringskapasitet).


Når elevenes del av filmen er ferdiganimert, lar programmet oss lage en AVI-fil av filmen som enkelt kan eksporteres til redigeringsprogrammer for lydpålegging, effekter og sammenklipping med de andre delene av filmen.

Ingen kommentarer: