27.9.07

Forsøk på animasjon i barnehage

I barnehager er det nok bedre å jobbe med kjente eventyr enn med filmer, for at barna skal ha godt nok grep om fortellingen som de skal gjenskape.

Filmen i venstre kolonne ble laget ved Kongleveien barnehage, Nesodden. Den gjenforteller "De tre bukkene Bruse". Seks barn byttet på å lage filmen. Den viktigste lærdommen de tar med seg, er nok at nå vet de hvordan animasjonsfilmer blir laget. Det tas mange enkeltbilder, og så flytter figurene på seg når de blir vist som "film" etterpå. Og lyden legges på for seg selv.

Arbeidet med å animere er vanskelig å forstå for dem, så de blir litt for lite sjøldrevne til at jeg vil anbefale noe annet enn svært korte prosjekter.

Aller best vil det nok gå dersom ett barn jobber sammen med en voksen hele tiden, og at samarbeidet er slik at barnet hjelper den voksne, og ikke omvendt. Men slik gjorde ikke vi det. Her jobbet stort sett tre og tre barn sammen.

Dette prosjektet tok fire dager à 1-2 timer med forberedelser (lage figurer, male og klippe bakgrunner), to dager à 2 timer med filmopptak og en dag à 1 time med lydopptak. Og en liten kveld for prosjektlederen for å veve bilde og lyd godt sammen.

Barna syntes det var mye morsommere å se den ferdige filmen enn det var å lage den!