18.2.07

Bildebøker / Skriveverksted


Hver uke gjennomføres både et filmverksted og et skriveverksted. I skriveverkstedet legges det vekt på at elevene skal lære seg å gjenskape et fiksjonsunivers.

Akkurat som med filmverksted tar vi utgangspunkt i elevenes opplevelse av filmen de har sett. Alle tegner hver sin tegning fra filmen før skriveverkstedet starter.

Skriveverkstedet begynner med en kort innledning om at vi skal lage en bildebok hvor tegningene skal være med. For å lage en bildebok trenger vi også å skrive litt til hver tegning, og vi bruker en metode som går ut på at elevene får enkle oppgaver der de skal skrive fritt det som faller dem inn, før de til slutt går igjennom det som de har skrevet og velger ut de beste setningene.

Oppgavene som de får, kan være:
"Hva hører du på tegningen din?" / "Hva lukter det på tegningen din?"
"Hva skjer på tegningen din?" / "Hva vil skje om 1 minutt?"
"Hva tenker personene på?" / "Hva vil de?" / "Hva føler de?" / "Hva er de redde for?" / "Hva liker de?"
"Hvordan vil du beskrive personene på tegningen din?" / "Hva vil du spørre dem om?"
"Hvordan er været?" / "Hvordan ser bygningene ut?" / Hvordan ser naturen ut?"

Læreren kan også legge inn andre typer spørsmål, gjerne ut fra hva man jobber med i norskundervisningen. Jeg liker å legge inn poetiske vendinger som: Fyll ut resten av denne setningen - "Det var som om ...."

Alle spørsmålene må besvares på kort tid. 1-3 minutter holder, for det er meningen at elevene skal skrive det første og beste som faller dem inn. Alle oppgavene er baserte på tegningene som elevene har laget.

Etterpå ser elevene over setningene sine - og bytter gjerne ark også, slik at de kan få innspill fra andre ("Finn en god setning som du synes burde inn i boka!"). De skal til slutt velge ut 4 setninger som de vil ha med i bildeboka. Slik lærer de seg også opp til å kladde fritt, og deretter vurdere og finne ut hva som holder mål.

For at det skal bli variasjon i typen setninger som velges ut, kan det ofte være til hjelp om læreren sier at de skal ha en setning som handler om lukt, lyd, bygninger, vær eller natur (ytre forhold), en som handler om hva som skjer (handling), en som handler om hva personene tenker, føler eller vil (personskildring), og en annen fritt valgt setning.

Alle bildebøkene som er blitt laget, blir lagt ut som PDF-filer som kan lastes ned ved å klikke på lenkene til venstre.